דף הבית
שירותי המרפאה
השתלות שיניים

השתלות שיניים

שתל דנטלי הוא תחליף מלאכותי לשורש השן אשר מוחדר ברוב המקרים לעצם הלסת.

השתלים הדנטליים עשויים לרוב מסגסוגת טיטניום, אך ישנם כיום שתלים דנטליים שעשויים מזירקוניה או שילוב של טיטניום וזירקוניה (Roxolid של חברת Straumann).

היתרונות של השתלת שיניים?

השתלת שיניים מאפשרת שחזור שיניים חסרות או אבודות, החל משן אחת, לסת שלמה או שיקום הפה. השתלת שיניים מאפשרת קבלת שיניים קבועות ויציבות, בשונה משיטות ישנות של טיפולי שיניים באמצעות תותבות נשלפות.

באמצעות השתלת השיניים, ניתן לשקם את הפה מבחינה תפקודית (אכילה,דיבור) ומבחינה אסתטית (חיוך).

השתלת שיניים משפרת במידה ניכרת את איכות החיים ומגדילה את הביטחון העצמי.

כיום, השתלות השיניים נהנות מאחוזי ההצלחה בין הגבוהים בעולם הרפואה של כ-96% .

שלבי ביצוע:

השלב המקדים לביצוע השתלת שיניים – בדיקות מקדימות ותכנון ההליך הכירורגי:

  1. שיחה עם המטופל, הבנת הצרכים ,תיאום ציפיות והערכת הסטטוס הפסיכולוגי של המטופל כולל נושא הפחד מרופא שיניים.
  2. הערכת המצב הבריאותי הכללי של המטופל על ידי ביצוע אנמנזה מפורטת הכוללת הסטוריה רפואית, מחלות כיום ובעבר, ניתוחים/ אשפוזים בשנים האחרונות, רשימת תרופות ואלרגיות.
  3. בדיקה קלינית של הפה, בדיקה רנטגנית הכוללת ביצוע צילום פנורמי וצילום CT (מבוצעים אצלנו בקליניקה, ללא עלות!).
  4. לקיחת מידות למודלי לימוד ולביצוע שיקום זמני.
  5. מתן הפנייה לביצוע בדיקות דם במידת הצורך.
  6. תכנון ההליך הכירורגי. אצלנו בקליניקה , מבוצע תכנון ממוחשב של השתלות השיניים על מנת לקבל תוצאות בטוחות ומדויקות יותר.

השלב הראשון – החדרת שתלים דנטליים

התהליך הוא תהליך כירורגי ומתבצע לרוב תחת הרדמה מקומית כולל הרדמה ממוחשבת, אך יש מקרים שבהם שזה מתבצע בטשטוש או הרדמה מלאה בגלל פחד מרופא שיניים (דנטופוביה).
לפעמים, כאשר הדבר מתבקש, משתמשים גם במדריך (סד) כירורגי.

השתלת עצם

כאשר המטופל סובל ממחסור בעצם הלסת (חוסר גובה או עובי) מסיבות שונות (בעקבות דלקות, עקירות, שימוש זמן ממושך בתותבות), יהיה צורך בהשלמת נפח העצם שאבד כטיפול מקדים לביצוע שתלים. לעיתים ניתן לבצע את השתלת העצם ואת השתלים באותה ישיבה.

כיום ,ברוב המקרים משתמשים בעצם ממקור בעלי חיים( Xenograft), ממקור אדם Allograft)) או עצם סינטטית.

ישנה גם אופציה אשר הוכיחה את עצמה כמצליחה במיוחד – שימוש בשיניים עקורות כחומר גלם .בפועל – שיניים שנעקרות עוברות ניקוי מכני ראשוני, טחינה במטחנה מיוחדת וחיטוי. הגרגירים שמתקבלים מושתלים בחזרה בפיו של המטופל (ניתן לקרוא לזה Autograft).

שלב שני – תקופת החלמה וקליטת השתלים

לאחר החדרת שתלים דנטליים ישנה תקופת החלמה/ קליטת השתלים שנמשכת לרוב בין 2 עד 6 חודשים מיום ההשתלה בהתאם למקרה.
במהלך התקופה הזאת על המטופל להגיע לבדיקה לפחות פעם אחת כדי לוודא שההליך הכירורגי עבר בהצלחה, השתלים או/ ועצם נקלטו בהצלחה ואפשר לעבור לשלב הסופי.

השלב השלישי והסופי

לקיחת המידות הסופיות לביצוע השיקום הקבוע. השיקום הקבוע על גבי שתלים יכול להיות מודבק או מוברג. ישנם יתרונות וחסרונות לכל אחד מהשיטות ויש להתאים אותן למצב הקליני של המטופל.

שיטות להשתלת שיניים:

  1. השתלות שיניים בשיטה הקלאסית: מבוצעת ב-2 שלבים:בשלב הראשון – מחדירים את השתלים לעצם הלסת ורק בשלב השני (לאחר תקופת החלמה/קליטה של השתלים) – לוקחים מידות לבניית השיקום/הכתרים.
    לעיתים יש צורך בפעולה מקדימה ללקיחת המידות – שלב החשיפה של השתל.
  2. שיטת ההעמסה המיידית (השתלת שיניים ביום אחד) : ביצוע שתלים ומסירת שיקום מידי באותה ישיבת טיפול או בפרק זמן קצר.
    יתרונות השימוש בהשתלת שיניים ביום אחד (במקרים המתאימים) הם

    1.  נוחות מוגברת של המטופל מיד לאחר הטיפול הכירורגי.
    2. חסכון בזמן (אין צורך בפעולת חשיפת שתלים).
    3. מניעת ספיגת עצם כתוצאה של שימוש בתותבת זמנית נשלפת עד השיקום הקבועיש לציין שלא כל המקרים מתאימים להעמסה מיידית ויש מקרים בהם דווקא ההעמסה המיידית יכולה לגרום לכשלון.אחד התנאים לביצוע העמסה מיידית הוא קבלת אחיזה ראשונית טובה של השתל בעצם הלסת (טורק של 35 N/cm ומעלה).

השתלה בשיטת All-On-4:

שיטת All-On-4 הוצגה לראשונה בעולם בשנת 2005 בלאס ווגאס, ארה"ב.

השיטה פותחה ע"י רופא שיניים מפורטוגל בשם PALO MALO, אשר התכוון לתת מענה פשוט למקרים של שיקום מלא של לסת אחת או 2 הלסתות.

השיטה מבוססת על עקרון של ניצול מקסימלי של שארית עצם הלסת ע"י החדרת 4 שתלים בלבד – 2 קדמיים ו-2 אחוריים, כאשר השתלים האחוריים מוחדרים בהטייה של 45 מעלות.

על אותם 4 שתלים מוברג שיקום מלא בין 10-14 שיניים.
כיום , השימוש בשיטת ALL ON 4 פחות נפוץ ונמצא בשימוש במקרים של חוסר משמעותי של עצם הלסת באיזור האחורי.כך נחסכות פעולות כירורגיות נוספות של הרמת סינוס/השתלת עצם.
העדיפות כיום היא לבצע השתלות בשיטת ALL ON 6-8.

השתלת שיניים ממוחשבת

בשנים האחרונות, חדר המחשוב גם לתחום השתלת השיניים.

השתלת שיניים ממוחשבת מבוססת על צילום CT הלסתות של המטופל.
הדבר מאפשר תכנון מקדים ומדויק מאוד של טיפול השתלת שיניים שעתיד להתבצע.

תכנון כזה מצמצם בצורה ניכרת טעויות או סיבוכים שיכולים להופיע בזמן הטיפול הכירורגי. לעיתים ,על סמך התכנון הממוחשב, מבוצע מדריך(סד) כירורגי ,אשר מאפשר העברה מדויקת של הנתונים (מיקום ,גודל וזווית השתלים) מהמחשב לפיו של המטופל.

שלבי ביצוע : צילום  CT תכנון ממוחשב  ביצוע ההליך הכירורגי (עם או בלי מדריך כירורגי).

יתרונות בולטים : תכנון טוב יותר של ההליך הכירורגי ועל ידי כך – צמצום סיבוכים בזמן טיפול, אפשרות טובה יותר לתכנון שתלים בהטייה כולל שתלים פטריגואידים (אשר מונעים צורך בהרמות סינוס בלסת עליונה או השתלות עצם ורטיקליות בלסת תחתונה).

השתלות השיניים מתאימות לכל הגיליים החל מגיל 18.

כיום ההליך הוא לרוב יחסית פשוט ומוצלח במיוחד בזכות טכניקות חדשות המשלבות פיתוחים טכנולוגיים הכוללים מחשוב ושתלים חדשים בעלי צורה ושטח פנים טובים יותר.

גם אם שתל נכשל, ניתן להשתיל אותו בשנית.

ההוויות נגד השתלות שיניים הן יחסית מעטות והן כוללות:

  1. מצבים בריאותיים בעייתיים במיוחד.
  2. קבלת תרופות נגד אוסטאופורוזיס ממשפחת הביספוספונטיים.
    התרופות האלה נקראות כך משום שמכילות 2 קבוצות פוספנט.הן כוללות בין היתר, את התרופות Aledronate (שמות מסחריים : פוסלן, מקסיבון, אלנדרונאט) ו- Risedronate (שם מסחרי: אקטונל) ובנוסף תרופה חדשה יותר השם – פרוליה ,הניתנת בהזרקה תת-עורית.
    התרופות האלה נקשרו לתופעה מאוד נדירה בשם ONJ (Osteonecrosis of the jaw), שפירושה נמק של עצם הלסת.התופעה עלולה להופיע לאחר טיפולים פולשניים כגון עקירות או השתלות שיניים.
    לכן, ההמלצה כיום היא להשלים את כל טיפולי השיניים הפולשניים בטרם התחלת הטיפול בתרופות ממשפחת הביספוספונטיים או פרוליה.

    הסיכון גדול יותר אצל אלה שמקבלים את התרופה דרך הוריד ופחות אצל אלה שמקבלים את התרופה דרך הפה.
    למי שכבר מטופל בתרופות הנ"ל, מומלץ להפסיק את התרופה למשך 3 חודשים טרם ביצוע טיפול שיניים פולשני ולאחר מכן ביצוע בדיקת CTX הבודקת את רמת שחלוף העצם (למרות שיש כאלה שטוענים שהבדיקה לא יעילה ואין להסתמך עליה).

  3. סכרת לא מאוזנת ו- HbA1C>7 .
    למרות התווית הנגד לביצוע השתלת שיניים במצב של סכרת לא מאוזנת, יש כיום שתלים מיוחדים שמאפשרים את ביצוע הטיפול והקטנת הסיכון לכשלון שתלים.
    אלה שתלים של חברת Straumann השוויצרית בעלי שטח פנים יחודי בשם SLA ACTIVE. בקליניקה שלנו, אנחנו משתמשים בהצלחה רבה בשתלים מסוג זה אצל חולי סכרת לא מאוזנת.למידע נוסף, היכנסו לאתר החברה : www.straumann.com

שאלות ותשובות בנוגע להשתלות שיניים:

התשובה היא – כן! בכל גיל מעל גיל 18 (עד גיל 18, הלסתות מתפתחות).
התשובה היא שזה נכון חלקית.

רוב השתלים הקיימים כיום בשוק לא מתאימים לאנשים עם סכרת לא מאוזנת. יחד עם זאת, קיימים שתלים של חברת Straumann השוויצרית אשר מתאימים גם לסכרתיים לא מאוזנים. בקליניקה שלנו, אנחנו משתמשים בהצלחה רבה בשתלים של חברת Straumann אצל אנשים אשר סובלים מסכרת לא מאוזנת.
זהו קונספט חדש יחסית אשר אומר שבמקרים המתאימים ,ניתן לבצע עקירות, שתלים מיידים והעמסה מיידית של שיקום ( דהיינו ,מסירת שיניים על שתלים ביום הטיפול).צריך להבין שגם אם מוסרים שיקום מיידי ביום הטיפול של השתלת השיניים,השיקום הוא זמני לפרק זמן של מספר חודשים, תקופה שבה הלסת מחלימה והשתלים נקלטים.הטכניקה של ביצוע השתלת שיניים ביום אחד, מקצרת את ההליך כולו ומאפשרת נוחות יחסית זמן קצר לאחר הטיפול.
במקרה של שתל שנכשל, ניתן להשתיל בשנית.
הסיבות הן רבות – חלקן ידועות וחלקן לא ידועות. שמירה קפדנית על ההנחיות שניתנו על ידי הרופא יצמצמו באופן משמעותי את הסיכון לכשלון שתלים.
קיימים לא מעט מקרים שבהם ניתן להימנע מביצוע פעולות פולשניות במיוחד כגון הרמת סינוס על ידי שימוש בשתלים בהטייה אשר עוקפים את הסינוס המקסילרי (שהוא בעצם חלל מלא אוויר בעצמות הגולגולת ). במקרים בהם עדיין צריך לבצע הרמת סינוס, ניתן להשתמש בטכניקה זעיר פולשנית – הרמת סינוס קרסטלית (סגורה) על ידי שימוש במקדחי DENSAH. ניתן לבצע את ההליך הכירורגי מגובה רכס של 2 מ''מ ולמעלה.
אני באופן אישי מעדיף את השיקום המוברג מכיוון שבשיקום מודבק קיים קושי לנקות על את כל עודפי הדבק (אשר יכולים לגרום לדלקות כגון פריאימפנטיטיס).בנוסף, בשיקומים גדולים של לסת שלמה, כאשר הדבר מתבקש מכל סיבה שהיא, קיים קושי גדול להסיר את השיקום המודבק .לעומת זאת , את השיקום המוברג , ניתן להסיר בדקות ספורות.

יחד עם זאת, קיימים מקרים שבהם יש צורך להשתמש בשיקום מודבק מסיבה אסתטית.
שום דבר הוא לא לכל החיים. לכל דבר יש בלאי. גם לשיניים הטבעיות היה בלאי ולכן הן אבדו. אך, ניתן להאריך את חיי השתלים עד ל- 20 שנה ויותר על ידי תחזוקה עצמית טובה ותחזוקה מקצועית אשר נעשית אחת לחצי שנה במרפאת השיניים.

שירותי מרפאה נוספים:

מעוניינים לקבל מידע נוסף?